מוטיבציה - איך להגביר אותה?
- avner benzaken
- 6 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
תשאף גבוה, תכוון גבוה....תגיע גבוה ! כלל ידוע ומוכר שהרבה מאוד מנטורים ומדריכים משתמשים בו.
כלל נכון אבל לעיתים דווקא הכלל הזה גורם לנו לחוסר מוטיבציה.
ישנם הרבה סוגים של גורמים לחוסר מוטיבציה אבל אחד מהם היא התחושה הזו בבטן שאין לנו באמת את היכולת להשיג את המטרה. התחושה הזו היא למעשה היעדר אמונה ביכולת שלנו להשיג את המטרה והיא מושפעת, במידה רבה, מחוויית ההתקדמות שלנו וההשוואה הלא מודעת של החוויה לזו שהיתה לנו במקרים אחרים שנכשלנו. לכן בהתאמה, הגדרת יעד גבוה מידי, יכול דווקא להשיג תוצאה הפוכה מזו שהיינו רוצים ולגרום לנו לחוסר מוטיבציה.
אבל, בשורה טובה, אותו מנגנון שמוריד לנו את המוטיבציה יכול לשמש אותנו ביעילות כדי להגביר אותה.
מיד נדבר על מה עושים אבל תחילה נאמר מילה על הגדרת המטרה -
כדי לייצר לעצמנו מוטיבציה להשגת המטרה כדאי שתהיה לנו ראשית אמונה שהמטרה מושגת. זכרו - תשומת הלב שלנו, האנרגיה שלנו, מעדיפה לא לבזבז את עצמה ולכן לא תוקדש למטרות שאין לנו אמונה ביכולת שלנו להשיגן (וללא תשומת לב זה הרי לא יושג...). השגת מטרה שאיננו מאמינים ביכולתנו להשיגה תהיה תמיד קשה הרבה יותר ולרוב תדרוש ליווי של מנחה או מאמן, או מישהו בעל סמכות ש"יושב לנו על הראש" (שלרוב תפקידו יהיה לגרום לנו להאמין ו/או לדחוף אותנו כל הזמן קדימה) ואילו הגדרת מטרה שיש לנו מראש את האמונה שניתנת להשיגה, יהיה קל יותר להשיג.
אבל, ההגדרה של המטרה היא רק השלב ההתחלתי, מעכשיו הכל תלוי בדרך.
כאשר לאורך הדרך ישנן חוויות שמחזקות את ההצלחה שלנו, כך תלך ותגבר האמונה שלנו ביכולת להשיג את היעד וכך בהתאמה תגבר גם המוטיבציה. כל מה שנדרש זה רצף של הצלחות קטנות (באמת קטנות) שיספקו את החוויה הרגעית של ההצלחה . ברגע שזה קורה, אנו מתחברים ברמה הלא מודעת לתחושות דומות מהעבר, שיש לנו כאשר אנו מצליחים ובהתאמה, הדבר דוחף אותנו קדימה, מגביר את תחושת המסוגלות ובהתאם גם את המוטיבציה.
אפשר לחשוב על זה כמו טיפוס על סולם גבוה, בתחילה אנו מסתכלים על היעד שנמצא למעלה, אנחנו :יודעים בראש" שזה אפשרי אבל אפשר לחוש איזשהו חוסר רצון / מוטיבציה להתחיל את הטיפוס אבל ככל שהעלייה מתונה יותר (שלבים קרובים), וככל שאנו עולים שלבים, משלב לשלב גוברת תחושת הבטחון שלנו בתהליך וכך גם האמונה שזה אפשרי והמוטיבציה.
אז מה עושים? איך מייצרים תחושת הצלחה שתשמש דלק להגברת המוטיבציה? פשוט, מאפשרים למטרה להיות "מטרת על" ואת הדרך אליה מחלקים. אני ממליץ לעשות זאת באחד משני האופנים הבאים (תלוי באופי המטרה והדרך)-
שיטה I - חלוקה בשיטת החצייה - בשיטה זו אנו מחלקים את בכל פעם את "הדרך" שנותרה לשניים והמטרה הקרובה תהיה למעשה מחצית מהדרך שנותרה. בשיטה זו, כאשר אנו משיגים/מגיעים אל מחצית הדרך נגדיר לעצמנו כמטרת המשך את מחצית הדרך שנותרה וכשנשיג אותה נמשיך ונפעל באותו האופן.
השיטה הזו עובדת מצויין כאשר מדובר בהשגת יעד שהקושי להשגתו מתגבר ככל שאנו מתקרבים אליו או תוך כדי עשייה של פעולה מסוימת שאנו צריכים לגייס כוחות לביצועה. זאת, כיוון שהיא מספקת לנו הצלחות במרווחים הולכים וקטנים ככל שאנו מתקרבים אל המטרה ודרגת הקושי עולה (דוגמאות - ריצת מרתון, הגדלת מספר הלקוחות או ההכנסה שלנו, טיפול בכמות גדולה מאוד של משימות או במשהו שמורכב מהרבה מאוד חלקים, בלאגן גדול שצריך לסדר וכדומה...).
שיטה II - חלוקה לאבני דרך - בשיטה הזו אנו רואים את המטרה כיעד סופי ומגדירים תחנות בדרך, כאשר בכל פעם המטרה שאנו מתמקדים בה היא השגת התחנה הקרובה. השיטה הזו הופכת את המטרה שאנו מנסים להשיג בכל פעם לקלה יותר להשגה, ברורה יותר, באופן שניתן להאמין ביכולת שלנו להשיגה ובהתאם גם לגייס את המוטיבציה. בנוסף, ואף יותר חשוב, היא מייצרת לנו הצלחות לאורך הדרך שכאמור קריטיות להגברת המוטיבציה להמשך וכך לאורך הדרך המוטיבציה שלנו להשגת היעד הסופי (המטרה!) הולכת וגוברת.
טיפ נוסף ולא פחות חשוב, שניתן ליישום בשתי השיטות הינו להגדיר סימנים להצלחה. סימנים שכאשר ניתקל בהם לאורך הדרך הם יסמנו לנו שאנו מצליחים ושאנו מתקרבים להשגת המטרה. מהסימנים האלו נשאב עידוד וכח וברמה הלא מודעת שלנו הם יחברו אותנו לחוויית ההצלחה ויגבירו לנו את המוטיבציה.
מהם סימנים - כל דבר שנוכל לקלוט בחושים שלנו או לחוות - שאלו את עצמכם מה אוכל לראות בדרך? מה אוכל לשמוע? מה אוכל להריח? מה ארגיש? איזו מחשבות אוכל לשים לב שיש לי? באיזה אופן אתנהג?
(דוגמאות לסימנים אפשריים, למשל למי שבחר לעבור למזון בריא ו/או לרדת במשקל - אראה שמגירת הירקות במקרר שלי מלאה, אצטרך להדק כפתור במכנסיים כי הם יהיו רופפות, אשמע ממישהו שרזיתי או שאני נראה טוב, אוכל להריח באוויר ריח של בישול מהתנור (לא טיגון...), אשים לב שבחרתי לעלות במדרגות ולא במעלית, ארגיש שיש לי פתאום אנרגיה בערב וכו'...)
אז לסיכום -
ככל שהיעד גבוה יותר ורחוק יותר כך גם המוטיבציה שנגייס כדי להשיגו תהיה נמוכה יותר. נדרש איזון.
אמונה ביכולת להשיג את היעד היא מרכיב חשוב מאוד ביכולת לגייס מוטיבציה.
הצלחות שנחווה לאורך הדרך יחברו אותנו ברמה הלא מודעת לתחושות שהיו לנו כשהצלחנו להשיג דברים אחרים בעבר ובהתאם, תגבר האמונה ביכולת להשיג גם את המטרה הנוכחית.
חשוב לייצר הצלחות לאורך הדרך ע"י חלוקת הדרך למקטעים קצרים יותר (שיטת החצייה או אבני דרך)
סימנים דרך שנגדיר לעצמנו יביאו להגברת המוטיבציה כאשר נפגוש אותם לאורך הדרך.
Comments